Mennyire energiatakarékos a lassúfőző edény?

Mennyit fogyaszt a lassúfőző edény? Energiatakarékos? Ha hosszú időn át főzök vele, akkor biztosan nagyon sok áramot fogyaszt…. Vajon jobb, ha ugyanazt az ételt a sütőben készítem el? Melyik fogyaszt kevesebb áramot?

Ha Benned is felmerültek ezek a kérdések, akkor olvasd el ezt a cikket, melyben igyekeztünk alaposan körüljárni a lassúfőző energiafogyasztását.

Első lépésként, ellenőrizzük, hogy a háztartási gépeinknél mennyi a gyártó által megadott fogyasztás.

A lassúfőző edények nagyságrendileg 75-150 Wattot fogyasztanak alacsony fokozaton óránként és  150-210 Wattot magas fokozaton. A melegen tartó funkció 30-50 Wattot fogyaszt óránként.

Számoljunk egy picit:

Amennyiben egy lassúfőzőre 250 W teljesítmény van írva, ez elméletben azt jelenti, hogy egy óra működés alatt ennyi energiát fogyaszt. A valóságban ezt az energia mennyiséget csak azokban az időszakokban használja fel a lassúfőző eszköz, amikor éppen felmelegíti az adott hőfokra a benne lévő ételt, utána már sokkal takarékosabban működik, kevesebb áramot használva.

Digitális fogyasztásmérő készülék

Nézzünk egy konkrét példát!

A mi lassúfőzőnk teljesítménye 250 W

7 órás főzés alatt ez 1750 W fogyasztást jelentene. A valóságban egy 7 órás főzés alkalmával a fogyasztás 1380 W, melyet egyedi fogyasztásmérővel tudtunk ellenőrizni. Ez tehát a megadott fogyasztásnak a 80 százaléka, mellyel lehet számolni.

Ebben az esetben tehát 1,4 kWh volt a teljes főzési idő energia fogyasztása, melyet egyszerűen csak meg kell szoroznunk az aktuális energia árral és megkapjuk a főzés költségét.

Első gondolatunk az lehet, hogy mivel a lassúfőző készülék több órán át megy, ezért azt gondoljuk, hogy többet is fogyaszt. De hasonlítsuk össze a fent már bemutatott étel elkészítését elektromos sütőben.

Általánosságban elmondható, hogy az étel, ami 6-8 óra alacsony fokozaton készül el a lassúfőző edényben, annak a sütőben 35-40 percre van szüksége + a sütő felmelegedési ideje. Esetünkben ez 1 óra volt a sütőben, így a 3,5 kWh fogyasztású elektromos sütőben ez az étel 3,5 kWh-t fogyasztott.

A 3,5 kWh pedig pontosan 2,5-szeres fogyasztás a lassúfőzőhöz képest!!! Pedig a sütő felmelegítés után csupán 35-40 percet működött, míg a lassúfőző 7 órán át főzte az ételt. Ugye, hogy nehéz ezt elhinni?? És ez még csak egy elektromos sütő fogyasztása volt, nem egy gázzal működő készüléké!

Miután már ellenőriztük a készülékeink fogyasztását, van még néhány praktika, amikkel a lassúfőzővel spórolhatunk:

  • Használjuk ki a lassúfőző edényünk teljes kapacitását és készítsünk benne egyszerre több étkezésre elegendő adag ételt!
  • Ne nyitogassuk főzés közben a fedelet, hiszen minden alkalommal akár 20-30 perccel is megnövelhetjük a főzés idejét!
  • Minél melegebb helyiségben tartjuk a lassúfőzőt, annál kevesebb időre és ezáltal kevesebb áramra van szüksége ahhoz, hogy felmelegítse az ételt és megfőzze!
  • Amennyiben van kedvezményes éjszakai áram ársáv, hagyjuk a lassúfőzőt éjszaka főzni, így az étel alacsonyabb áron készül el!

Ha van már lassúfőződ és érdekelnek hasonló témában cikkek, ötletek, kövess minket a Facebook oldalunkon vagy inspirálódj az Instagram oldalunkon.

Ha pedig szeretnéd, hogy legyen saját magyar nyelvű lassúfőző receptgyűjteményed vagy szívesen ajándékoznád valakinek, akkor itt tudod megrendelni a Barátom, a Lassúfőző szakácskönyvet.