Mi a lassúfőző edény?

A lassúfőző edény, (angolul: slow cooker, magyarul láttuk már lassúfőző edényként, lassúfőzőként, lassú főzőedényként is használni. Mi a továbbiakban lassúfőzőként utalunk majd rá) egy elektromos főzőedény, amely más főzési technikáknál alacsonyabb hőmérsékleten főz (pl: forralás vagy sütés). Az alacsony hőfokon történő főzés lehetőséget ad arra, hogy hosszú időn át, lassan készüljenek el az ételeink, ezáltal az étel legértékesebb tápanyagai nem károsodnak és a lassú összeérlelődésnek köszönhetően fantasztikusan jó íze lesz az ételnek.

Az első lassúfőző edény az 1970-es években vált népszerűvé az Egyesült Államokban. Napjainkban reneszánszát éli a lassúfőző, hiszen felgyorsult életvitelünk mellett egyre kevesebb időt szeretnénk főzéssel tölteni, emellett pedig egyre gyakoribbak a különböző ételallergiák és betegségek, melyeket tudatos táplálkozással gyógyítani tudunk. A lassúfőzőt az utóbbi években már Magyarországon is széles körben használják, több gyártó is felvette a termékei közé.

Az általában kerek vagy ovális elektromos lassúfőző rendelkezik egy belső, kivehető edény résszel. Ezek a kivehető belső edények hőálló anyagból készülnek (pl.: öntött fém), speciális természetes kerámia bevonattal, amely a hagyományos tapadásmentes bevonatokhoz képest gyorsabb és hatékonyabb hőátadásra képes. A belső edény és az üvegfedő ellenáll az extrém hőmérsékleteknek, ezért legtöbb gyártó esetén a sütőben, tűzhelyen is használható (ezt első használat előtt ellenőrizzük a használati útmutatóban, nehogy pont a mi gépünk legyen a kivétel), sőt az edényt hűtőben is és mélyhűtőben is tárolhatjuk. Használhatjuk a főzőedényt hirtelen sütéshez, olajban sütéshez, barnításhoz, pirításhoz stb. A belső edény magas falú kialakításának köszönhetően nem fröccsen ki az étel főzés közben.

Miért jó a lassúfőző?

A lassúfőzővel könnyedén, sok órányi felügyelet nélküli főzéssel tehermentesíthetjük a mindennapokat. Használata olyan egyértelmű, hogy a konyhában kevésbé járatos szakácsok számára is egyszerű, gyorsan elsajátítható. Mindössze két vagy három gomb található a legtöbb gépen, ezzel tudjuk beállítani, hogy alcsony vagy magas hőfokon kívánjuk az ételünket elkészíteni. (Harmadik gomb esetén egy közepes hőfokot tudunk ezeken kívül beállítani)

A lassúfőzőbe az összes hozzávalót beletesszük, bekapcsoljuk a kiválasztott fokozatra, majd 4-6-8 órára ott hagyjuk, legyen az hús, egytálétel, tészta vagy akár édesség. Az alacsony hőmérsékleten való főzés során az étel különösen ízgazdag lesz.

Az edény nem igényel felügyeletet, az alacsony hőfok miatt az étel nem ég oda, így míg az ebéd vagy vacsora elkészül mi dolgozhatunk, kirándulhatunk, pihenhetünk. A zöldségek nem főnek szét, a hús viszont mennyeien omlós lesz és nem veszíti el a szaftját. A lassúfőző edények általában a főzési idő lejárta után az ételt melegen tartják, így az előzetesen előkészített és megfőtt ételt már csak tálalnunk kell.

A főzési hőfok gyártónként és típusként kissé változhat, de általánosságban véve a következő hőfokokkal számolhatunk:

alacsony fokozat: 87-95 Celsius fok között

magas fokozat: 149 Celsius fok körül

A legtöbb készüléken ez a kettő fokozat található, de némelyik készüléken van KÖZEPES hőfok, az a kettő közötti hőfokra is beállítható. Az ételek általában mindkét fokozaton elkészíthetők, bár például a süteményeket a magas fokozaton készítjük el, a több ragu, ,leves és húsételnél választhatunk mindkét hőfok közül annak megfelelően, hogy mennyi idő alatt szeretnénk az ételt elkészíteni.

A főzési idő meghatározásában a következő kis táblázat segíthet:

Lassúfőzési idő kiszámítása

A lassúfőző edényünket akkor használhatjuk ki leginkább, ha kihasználjuk a gép előnyeit és erősségeit, melyek a következők:

  • A hozzávalókat előkészítés után az edénybe tesszük, mely felügyelet nélkül alacsony hőfokon megfőzi azt helyettünk, nem kell kevergetni, mellette állni.
  • Különlegesen omlóssá, puhává és ízletessé varázsolja a húsokat, a zöldségek pedig nem főnek szét benne.
  • A nem túl magas hőfokon való főzés során az értékes tápanyagok az ételeinkben maradnak.
  • A lassúfőzőben készített ételekhez nem szükséges sok zsiradék hozzáadása.

Milyen ételek a lassúfőző specialitásai?

A lassúfőzőben szinte bármit el tudunk készíteni, azonban mégis vannak olyan ételtípusok, melyeknél igazán érvényesíthető a lassúfőző összes előnye.

A lassúfőző kapcsán leggyakrabban felmerülő receptek:

  • raguk,
  • pörköltek,
  • egybesült húsok,
  • tépett húsok,
  • mártásos, öntetes húsok,
  • levesek

Magyar nyelven is kapható már lassúfőző szakácskönyv, mely segít a lassúfőzés alapjainak elsajátításában és a sokszínű nemzetközi és magyar recepteken keresztül inspirációként szolgálhat a mindennapi főzéshez.