Itt megválaszoljuk az összes GYAKORI KÉRDÉST, melyek a könyvvel kapcsolatban érdekes lehet. Hogyha egyéb kérdésed van, keress minket és válaszolunk rá, legyen az kérdés a receptekről, a könyvről, szállításról. Írj nekünk itt!

Megrendelhető a könyv külföldre?

Természetesen igen, eddig is volt már több külföldi megrendelőnk. A szállítási idő így várhatóan hosszabb (bár Amerikába például már 3 nap alatt megérkezett), de igyekszünk az időben és költségben legjobb megoldást megtalálni. Hogyha van magyarországi ismerősöd, aki rendszeres látogatód, akkor Hozzá is ki tudjuk szállítani a csomagot. Írj nekünk itt és keresünk megoldást!

Kinek szól ez a könyv? Kezdőknek vagy inkább haladóknak?

Sablonos lenne azt mondani, hogy mindenkinek, mégis ezt mondom. Azért írom ezt, mert a lassúfőző edény használata borzasztóan egyszerű, két gomb van rajta és nagyon sok recept csupán annyiból áll, hogy a hozzávalókat betesszük és adott fokozaton adott ideig főzzük. A kezdők könnyen el tudják készíteni a recepteket, a haladók pedig az alapreceptekből kiindulva a Tippek és variációk segítségével teljesen új fogásokat is alkothatnak. A bonyolultabb receptek sem amiatt bonyolultak, mert valamilyen speciális szaktudás vagy főzési technika kellene, inkább csak több előkészítést igényelnek. Vannak fogások, ahol javasolt például a húst előzetesen megpirítani, ettől talán még nem lesz nagyon bonyolult, de szükség lesz 15-20 perc előkészítésre.

A kezdőknek a könyv bevezetője is nagy segítség lehet, ahol magáról a lassúfőzésről írunk: mit mennyi idő alatt, mennyi folyadékkal érdemes főzni, hogyan tisztítsuk a gépet, milyen gépek vannak, mire figyeljünk a gép vásárlásnál., stb.

Milyen alapanyagokkal dolgoztok a receptekben?

Igyekeztünk szezonálisan készíteni a recepteket, itthon elérhető alapanyagokból. A legtöbb recept alapanyagainál a legnagyobb kihívás csak a jó minőségű húsáru vagy zöldség beszerzése. Az egzotikusabb recepteknél merülhet fel néhány különlegesebb hozzávaló: curry paszta, kókusztej, gyömbér, chili, thai bazsalikom. De most már ezek is kaphatók a legtöbb nagyobb áruházban vagy speciális ázsiai boltokban.

Bármelyik lassúfőző edényben ugyanúgy elkészíthetők ezek a receptek?

Minden lassúfőzőben és minden multicooker lassúfőző funkciójával igen, elkészíthetőek. Egy dolgot szoktunk hangsúlyozni, amit a lassúfőzésben jártasak már megszokhattak: minden recept első elkészítése után érdemes feljegyezni, hogy saját főzőnkben mennyi idő volt a számunkra tökéletes állag elérése. Vannak lassúfőző gépek, melyek lassabban melegszenek fel, mint mások, ezeket érdemes felírni, így a következő főzésnél már teljesen a saját gépünk jellegzetességének megfelelően készül majd a menü. Ne sajnáljuk a könyvet és írjunk bátran bele minden olyan egyedi megjegyzést, ami számunkra fontos lehet. A legtöbb receptnél erre hagytunk is helyet. Mi 6 literes, nagyméretűnek számító Crockpot edényben főzünk, ezt inkább nagyobb családoknak javasoljuk vagy aki szeret előre nagyobb adagokat főzni.

Milyen egyéb tippek/ ötletek vannak a könyvben?

A receptek mindegyike jól variálható, sokféleképpen készíthető. Leírtuk az alapreceptet és mindenhol jelöltük, ha más fűszerezéssel is készíthető. Adunk tippeket, hogy milyen körettel vagy milyen borokkal érdemes tálalni az adott ételt. Egy példát emelnék ki: a lasagne egy jó alaprecept, melyet mi szeretünk a hagyományos receptet módosítva vékony lapokra szeletelt édesburgonyával rétegezni a tésztalapok helyett. Ez egy variáció az adott fogásra, ami segítség lehet a gluténmentesen táplálkozók számára is.

Természetesen sok olyan praktika is van a könyvben, amitől egyszerűbb lesz a lassúfőzés.

Milyen receptekre számíthat, aki megveszi a könyvet?

Az Instagram oldalunkon, illetve itt a weboldalon igyekszünk minél több inspiráló fotót bemutatni a könyvből. A könyvben megjelenő 80 receptet a következő fejezetekbe soroltuk:

Levesek: ezek közül a kedvenceink a borscs, minestrone, gulyásleves, Tom Kha Gai, vöröslencse dhal, stb.

Szárnyasok: töltött csirke, sajttal-pestoval töltött csirketekercs, narancsos kacsa, olasz cacciatore csirke, padlizsános rakott csirke, mézes citromos csirkecomb, stb.

Marha- és sertésételek: BBQ oldalas, a tépett hús, csülkös bab, vörösáfonyás narancsos ünnepi karaj, töltött káposzta, fűszeres mustáros tarja, burgundi marha, stb.

Halak/ Vadak: vaddisznó ragu, gombás fácán, vadas hús, paradicsomos tenger gyümölcsei ragu, paella, stb.

Zöldséges és tésztás ételek: rizotto, sajtos zöldség, szicíliai padlizsánragu, sajtos baconos csigák, lasagne, zöldségcurry, stb.

Desszertek: csokis banánkenyér, gyömölcsös rizotto, olasz almás álom, Pavlova, mindenmentes máktorta citromkrémmel, fahéjas tekercs, erdei gyümölcsös pite, citromos kanalas sütemény, stb.